sobota, 19 września 2020

CIASTO SEZAMKOWE

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Masa sezamowa:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki pasty tahini (masło sezamowe, pasta sezamowa)
Dodatkowo:
  • 3- 4  łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • ok. 81g sezamków (9 sztuk)
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. 
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa sezamowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać pastę tahini i dokładnie wymieszać.

Sezamki - połamać i rozdrobnić za pomocą moździerza tworząc efekt gruboziarnistej mączki. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, a następnie delikatnie wyłożyć i rozsmarować połowę masy sezamowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały krem sezamowy. 
Na koniec torcik posypać pokruszonymi sezamkami. Tort schłodzić w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print