niedziela, 30 sierpnia 2020

GALARETKOWIEC NA BISZKOPCIE

Składniki:

Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Masa budyniowa waniliowa:

  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
Dodatkowo: 
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 opakowanie galaretki jagodowo - jeżynowej
  • 3 x po 200 ml gorącej wody
  • 2 wafelki Grześki

Przygotowanie:

Biszkopt ciemny- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Galaretki - dzień przed zrobieniem ciasta najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy pojemniki lub głębokie talerze (w których łatwo się je pokroi w kostkę) lub foremki do kostek lodów lub pralin. Każdą galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, przelać do pojemników lub foremek, wystudzić i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po stężeniu galaretki pokroić w średnią kostkę lub wyjąć z foremek. Wszystkie kolory wymieszać. 

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

Masę waniliową podzielić na 2 części. Do 3/4 masy dodać kolorową galaretkę i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam. 

Wafelki Grześki - 2 wafelki za pomocą widelca drobno pokruszyć.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta przełożyć całą masę z galaretką wyrównać wierzch i przełożyć drugim blatem biszkopta rozsmarować 1/3 masy waniliowej. Na koniec torcik posypać pokruszonymi wafelkami. Tort przechowywać w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print