niedziela, 16 sierpnia 2020

SERNIK CYNAMONOWY ZE ŚLIWKAMI

 Składniki:

Biszkopt orzechowy:
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g zmielonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik cynamonowy:
  • 0,5 kg sera białego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 250 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Mus śliwkowy:
  • 0,5 kg śliwek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej
Nasączenie:
  • 100 ml gorącej wody
  • 4 torebek herbaty earl grey
  • 100 ml zimnej przygotowanej wody

Dodatkowo:
  • 0,5 kg śliwek
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Nasączenie - w 100 ml gorącej wody zaparzyć herbatę earl grey, wyjąć torebki herbaty i dodać ok. 100 ml zimnej przygotowanej wody. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Mus śliwkowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób powstaną małe kawałki owoców. Tak przygotowane owoce podgrzewamy z 0,5 szklanką cukru na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia.

Masa serowa cynamonowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać  3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy  masa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i cynamon i dokładnie zmiksować robotem.

Śliwki - umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić w plastry. 

Przełożenie:
Na spód tortownicy o takich samych wymiarach w jakich piekliśmy biszkopt wkładamy biszkopt orzechowy. Następnie biszkopt według uznania nasączamy herbatą.  Na nasączonym biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy serowej, wyrównujemy wierzch. Następnie układamy ciasno plastry śliwek. Delikatnie wykładamy pozostałą masę serową, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Po schłodzeni na koniec na sernik wykładamy cały mus śliwkowy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Rada:
Zamiast galaretki jagodowo - jeżynowej można użyć galaretki o smaku owców leśnych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print