sobota, 1 sierpnia 2020

DESER HERBACIANY Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki:
Krem z masłem orzechowym:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki masła orzechowego
Nasączenie:
  • 200 ml gorącej wody
  • 5 torebek herbaty earl grey
  • 300 ml zimnej przygotowanej wody
  • 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku orzecha laskowego
Dodatkowo:
  • biszkopty podłużne (ok. 36 szt.)
  • 700 ml gorącej wody
  • 2 opakowania galaretki o smaku agrestu
  • ok. 0,5 kg białego winogrona
Przygotowanie:
Nasączenie - w 200 ml gorącej wody zaparzyć herbatę earl grey, wyjąć torebki herbaty i dodać ok. 300 ml zimnej przygotowanej wody. Na koniec dodać do smaku syropu barmańskiego o smaku orzecha laskowego. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Biały winogron - umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć i przekroić na pół.  

Krem z masła orzechowego - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać masło orzechowe i ponownie wymieszać. 

Galaretka agrestowa - 2 opakowania galaretki agrestowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 

Przełożenie:
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej herbacie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy połowę kremu z masłem orzechowego. Wyrównać. Następnie na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w herbacie i wykładamy resztę masy. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, do lekkiego schłodzenia. Na koniec na kremie układamy polówki winogron i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print