- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 słoiczek dżemu np. wiśniowy, czarnej porzeczki lub inny nasz ulubiony
- 1 tabliczkę czekolady (100 g)
- orzechy laskowe lub włoskie do obsypania wierzchu piernika
Mąkę z
sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika przesiewamy. Ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika oraz z kakao. Na koniec wlać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Na
blachę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą wlać ciasto.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wystygnięciu piernika przekroić go na pół. Spód piernika posmarować dżemem, przykryć drugą częścią piernika. Wierzch polać stopioną gorzka czekoladą i obsypać obficie pokrojonymi orzechami laskowymi lub włoskimi.
Rada:
Jeśli ktoś nie posiada kwadratowej tortownicy można wykorzystać klasyczną keksówkę. A piekąc w keksówce ciasto będzie wyższe i można przekroić na 3 części.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wystygnięciu piernika przekroić go na pół. Spód piernika posmarować dżemem, przykryć drugą częścią piernika. Wierzch polać stopioną gorzka czekoladą i obsypać obficie pokrojonymi orzechami laskowymi lub włoskimi.
Rada:
Jeśli ktoś nie posiada kwadratowej tortownicy można wykorzystać klasyczną keksówkę. A piekąc w keksówce ciasto będzie wyższe i można przekroić na 3 części.
Musi być przepyszny :) Mniam ..... ale bym taki kawałek zjadła.
OdpowiedzUsuń