czwartek, 17 grudnia 2015

KEKS

Składniki:
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 olejek rumowy
  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • 25 – 30 dag bakalii (rodzynki 100 g, skórka kandyzowana z cytronu 100 g, skórka kandyzowana pomarańczy 50 g, orzechy, migdały, morele, śliwki)
  • skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta za bardzo dominuje aromat rumu). Bakalie (orzechy, migdały, morele, śliwki) drobno pokroić. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem. Oprószyć rodzynki i pozostałe bakalie mąką. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia, następnie dodać margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko - wymieszać i na sam koniec dodać rodzynki  oraz pozostałe bakalie wcześniej obtoczone w mące. Piec w klasycznej keksówce.
Piec 45 minut w temperaturze 200 ° C

Rada:

- keks robiłam w dwóch wersjach z orzechami włoskimi i laskowymi, według mnie lepiej pasują orzechy laskowe, gdyż nie czuć goryczki i nie dominują w smaku, dzięki temu w smaku bardzo ładnie wyczuwalne są pozostałe bakalie.
- jeśli chodzi o bakalie można dodać każde według uznania lub gotowe mieszkanki keksowe.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print