- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 1 całe jajko
- 1/2 do 3/4 łyżeczki soli ziołowej
- sól ziołowa
- 1 jajko - roztrzepać
Mąkę przesiać, dodać sól ziołową - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać dowolne kształty. Każdy krakers za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać solą ziołową.Wychodzi około 50-60 sztuk.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz