- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 1 całe jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- cały kminek
- 1 jajko - roztrzepać
Mąkę przesiać, dodać sól oraz mielony kminek - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać dowolne kształty. Każdy krakers za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.Wychodzi około 50-60 sztuk.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz