czwartek, 17 grudnia 2015

KRAKERSY Z KMINKIEM

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 całe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
Dodatkowo: (dekoracja krakesrów)
  • cały kminek
  • 1 jajko - roztrzepać
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać sól oraz mielony kminek - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki  - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać dowolne kształty. Każdy krakers za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.Wychodzi około 50-60 sztuk.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Na złoty kolor.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print