- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 1 całe jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki sezamu
- sezam
- 1 jajko - roztrzepać
Mąkę przesiać, dodać sól oraz sezam - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać dowolne kształty. Każdy krakers za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Wychodzi około 50-60 sztuk.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Na złoty kolor.
Użyta foremka w kształcie płatka śniegu
(zakupiona w supermarkecie Aldik)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz