Ciasto piernikowe:
- 3 szklanki mąki
- powidła śliwkowe
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- niecała szklanka cukru
Ciasto ptysiowe:
Ciasto piernikowe - do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Dodać roztopioną przestudzoną margarynę, następnie powidła śliwkowe i mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
Piec 50 - 60 minut w temperaturze 200 ° C
Ciasto ptysiowe - w rondelku zagotować wodę z margaryną. Zdjąć z ognia i wsypać mąkę i energicznie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wstawić na ogień i nadal mieszając ogrzewać. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy odchodzi od ścianek rondelka i ma lekko szklisty wygląd. Zdejmij rondelek z ognia i poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie. Do lekko wystudzonego ciasta porcjami dodawaj całe jajka, energicznie ucierać do połączenia się jednolicie składników. Wylać ciasto na blachę.
Piec 35 minut w temperaturze 180 ° C
Masa budyniowa - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszystą masę do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita.
Układanie - na pierwszy placek piernikowy wyłożyć pół masy, przykryć plackiem ptysiowym, posmarować resztą masy, przykryć drugim plackiem piernikowym. Polać polewą i posypać skórką pomarańczową.
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- niecała szklanka wody
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 litra mleka
- 1 kostka margaryny śniadaniowej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- skórka pomarańczowa
Ciasto piernikowe - do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Dodać roztopioną przestudzoną margarynę, następnie powidła śliwkowe i mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
Piec 50 - 60 minut w temperaturze 200 ° C
Ciasto ptysiowe - w rondelku zagotować wodę z margaryną. Zdjąć z ognia i wsypać mąkę i energicznie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wstawić na ogień i nadal mieszając ogrzewać. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy odchodzi od ścianek rondelka i ma lekko szklisty wygląd. Zdejmij rondelek z ognia i poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie. Do lekko wystudzonego ciasta porcjami dodawaj całe jajka, energicznie ucierać do połączenia się jednolicie składników. Wylać ciasto na blachę.
Piec 35 minut w temperaturze 180 ° C
Masa budyniowa - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszystą masę do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita.
Układanie - na pierwszy placek piernikowy wyłożyć pół masy, przykryć plackiem ptysiowym, posmarować resztą masy, przykryć drugim plackiem piernikowym. Polać polewą i posypać skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz