- 380 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 240 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 słoiczka dżemu
Przygotowanie:
Różyczka
Mąkę z cukrem pudrem i solą przesiać do miski. Dodać schłodzoną margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2 - 3 mm. Foremkę o średnicy 6 cm wykroić krążki i ułożyć obok siebie po 3 sztuki tak, żeby lekko na siebie zachodziły. Wzdłuż na środku nałożyć niewielką ilość dżemu. Począwszy od kółka, które znajduje się na spodzie zwinąć w rulonik i przekroić je w poprzek na pół. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć różyczki przecięciem do dołu. Wyszło około 50 sztuk.
Poduszeczka
Mąkę z cukrem pudrem i solą przesiać do miski. Dodać schłodzoną
margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić
kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wlać żółtka. Wymieszać nożem,
po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy
na grubość około 3 mm. Foremkę kwadratową o boku 5 cm wykroić parzystą ilość kwadratów. Na środku kwadratu nałożyć troszkę dżemu (może być z kawałkami owoców) przykryć drugim kwadratem i z każdej strony lekko docisnąć, by dżem nie wypłynął podczas pieczenia. Wyszło około 50 sztuk.Rada:
Jeśli nie posiadacie foremek do wyciskania ciasteczek okrągłych lub kwadratowych. Możecie wykonać kółeczka od szklanki. Poduszeczki również można zrobić okrągłe.
Różyczki zrobiłam foremką okrągłą w ząbki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz