poniedziałek, 9 listopada 2015

BABKA POMARAŃCZOWO - KAKAOWA

Składniki:
  • 4 jajka
  •  3 / 4 szklanki cukru
  •  1 łyżka cukru waniliowego
  •  250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 / 4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 pomarańczy lub 1/2 olejka pomarańczowego 
  • 1 - 2 łyżek kakao
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części nie równe, czyli do 3/4 ciasta dodać starą skórkę z pomarańczy lub 1/2 olejka pomarańczowego, natomiast do 1/3 części ciasta kakao.
Na blachę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe. 

Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Rada:
  • osobiście używam olejków z firmy dr Oetker one są bardzo intensywne, dlatego podaję przepis z użyciem połowy olejka, aby smak nie dominował nad pozostałymi smakami
  • pomarańcz najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka pomarańczy pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca
  • pomarańcz najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem na mniejsze kawałki lub jeśli ktoś nie posiada można za pomocą tarki do warzyw o drobnych oczkach

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print