niedziela, 29 sierpnia 2021

KAKAOWIEC ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

Ciasto kruche kakaowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 1 lub 1,5 łyżki kakao
Mus śliwkowy:
  • 0,5 kg śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 opakowania galaretki  cytrynowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 słoik powideł śliwkowych (280g)
Beza cytrynowa:
  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 opakowania budyniu o smaku cytrynowym
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe- margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Mus śliwkowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do rondelka dodać odrobinę wody i podgrzać na małym ogniu. Gdy śliwko lekko się zlasują dodać powidła, wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i wsypać 2 opakowania o smaku cytrynowym, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 

Beza cytrynowa - z białek, cukru oraz budyni cytrynowych ubijamy pianę na sztywno.

Przełożenie:
Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta kruchego, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekło nadzienie podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy całe nadzienie owocowe wyrównujemy wierzch. Następnie delikatnie wykładamy bezę cytrynową. Na koniec wierzch posypać pozostałym startym ciastem. 
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print