niedziela, 15 sierpnia 2021

TĘCZOWY ŚMIETANKOWIEC

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Śmietankowiec:

  • 3 opakowania śmietanki 30% (1 opakowanie 330 ml)
  • 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
  • 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
  • 2 opakowania galaretki o smaku mango
  • 3 kubki gorącej wody każdy po 500 ml
  • 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. 
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

I pianka (truskawkowa) - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę truskawkową, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota.
II pianka  (agrestowa) - 2 opakowania galaretki agrestowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę agrestową, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. 

III pianka (mango) -  2 opakowania galaretki o smaku mango rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę o smaku mango, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. 

Przełożenie:
Na dno tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm (taka sama w jakiej piekliśmy biszkopt włożyć biszkopt kakaowy i wyłożyć piankę I (truskawkową) i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Następnie wyłożyć II piankę (agrestową) i ponownie wstawić do lodówki na kolejne 15 minut. Na koniec wyłożyć III piankę (o smaku mango) i posypać płatkami czekolady. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 


2 komentarze:

  1. Ciasto stworzone wprost pode mnie:D Szczerze - smakuje naprawdę świetnie i wygląda nie gorzej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) to prawda jest pyszne, a do tego może wyglądać różnie i smakować jak chcemy tyko ogranicza nas wyobraźnia

      Usuń

drukuj/print