niedziela, 8 sierpnia 2021

DRAŻETKOWIEC

Składniki:

Żelka borówkowa:

  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym
  • 2 łyżki żelatyny 
  • ok. 100 ml wody

Masa serowa:

  • 500 g sera białego
  • 140 g draży (groszki) czekoladowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 pełne łyżki żelatyny
  • 250 g margaryny
Mus mleczny:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 140 g draży (groszki) mlecznych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
  • ok. 600 ml gorącej wody
  • opakowanie biszkoptów okrągłych
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki pomarańczowej rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

Borówka amerykańska - wypłukać pod bieżącą zimną wodą, odsączyć. Owoce przełożyć do rondelka i dodać trochę wody (ok. 100 ml) podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia. 

Masa serowa  - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Draże czekoladowe rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy  masa będzie gładka. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy robotem. Na koniec dodać rozdrobnione draże czekoladowe, wymieszać robotem na jednolitą masę.

Mus mleczny - Draże mleczne rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy rozdrobnione draże mleczne i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. 

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm  wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wykładamy masę serową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy żelke borówkową i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut do stężenia wiśni. Następnie wykładamy mus mleczny, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut do lekkiego stężenia musu. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę pomarańczową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print