Żelka z mango:
- 1 puszka mango (425g)
- 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub mango
- 1 łyżka żelatyny
Masa serowa cytrynowa:
2 opakowania galaretki o smaku lemoniady ananasowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Przełożenie:
- 500 g sera białego
- 2 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym rozpuszczonej w 500 ml wody
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 250 g margaryny
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady ananasowej
- ok. 500 ml gorącej wody
- opakowanie biszkoptów okrągłych
2 opakowania galaretki o smaku lemoniady ananasowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Żelka z mango - mango z puszki wraz z sokiem przełożyć przełożyć do rondelka i rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków w ten sposób powstaną małe kawałki owoców, podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia.
Masa serowa cytrynowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Z cytryny wycisnąć sok. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 500 ml gorącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę cytrynową i sok z cytryny, dokładnie mieszamy robotem na jednolitą masę.
Mus kokosowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wykładamy masę serową cytrynową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy żelke z mango i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut do stężenia owoców. Następnie wykładamy mus kokosowy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut do lekkiego stężenia musu. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę o smaku lemoniady ananasowej cytrynową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz