niedziela, 5 września 2021

JESIENNA NIESPODZIANKA

Składniki:

Ciasto kruche kakaowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka kakao
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 ml czerwonej oranżady
  • 220 g margaryny
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami

Mus śliwkowo - jabłkowy:

  • 0,5 kg śliwek
  • 4 jabłka
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki  cytrynowej
  • 2 łyżki żelatyny
Beza waniliowa:
  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
u mnie szklanka ma 200 ml

Przygotowanie:
Ciasto kakaowe- margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Mus śliwkowo - jabłkowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Śliwki i jabłka przełożyć do rondelka dodać odrobinę wody i podgrzać na małym ogniu. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku i lekko odparuje woda. Następnie do gorących owoców dodać 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać oranżadę, cały czas miksując.  Na koniec dodać płatki kukurydziane i za pomocą łyżki wymieszać. 

Beza waniliowa - z białek, cukru oraz budyni cytrynowych ubijamy pianę na sztywno.

Przełożenie:
Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta kruchego, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekło nadzienie podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy połowę ciasta, następnie bardzo delikatnie wykładamy cały mus śliwkowo - jabłkowy. Następnie delikatnie wylewamy pozostałe ciasto i wyrównujemy wierzch. Na wierzch ciasta wykładamy delikatnie punktowo bezę waniliową. Na koniec wierzch posypać pozostałym startym ciastem. 
Piec ok. 45 - 60 minut w temperaturze 180-200 stopni C do tzw. suchego patyczka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print