niedziela, 12 września 2021

JESIENNY DESER WIELOOWOCOWY

Składniki:

Biszkopt cynamonowy:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 plaska łyżeczka cynamonu
Mus owocowy:
  • 0,5 kg śliwek
  • 4 jabłka 
  • 4 gruszki
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie żelatyny (60g) (ja używam żelatyny fix deserowej Dr Oetkera)
Śmietanka:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • ok 50 g startej gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Mus owocowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Jabłka i gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Śliwki, jabłka i gruszki przełożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku i lekko odparuje woda. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku cytrynowym, mieszamy, a następnie opakowanie żelatyny . Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia.
Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki cytrynowej i 2 łyżki żelatyny, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo soczyste (miały dużo soku).

Śmietanka - schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dno tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm (taka sama w jakiej piekliśmy biszkopt) włożyć pierwszy blat biszkopta. Następne wyłożyć cały lekko tężejący mus owocowy wyrównać wierzch i położyć delikatnie drugi blat ciasta, lekko docisnąć. Na koniec wyłożyć całą ubita śmietankę i wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print