niedziela, 19 września 2021

EXTRA MOCNA BABKA KOKOSOWA

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyża proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 250 g margaryny
  • 1 jogurt kokosowo - migdałowy (150g)
  • 100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo: 
  • 1 wafelek kokosowych (44g)
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
100 g czekolady gorzkiej posiekać lub rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt, cały czas miksując. Na konie  dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".

Po wystudzeniu ciasta gorzką czekoladę połamać i umieścić w małym garnuszku i roztopić w kąpieli wodnej. Wafelek kokosowy za pomocą widelca drobno pokruszyć. Wystudzona babkę polać rozpuszczoną czekoladą i posypać pokruszonym wafelkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print