Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyża proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 250 g margaryny
- 1 jogurt kokosowo - migdałowy (150g)
- 100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- 1 wafelek kokosowych (44g)
- 100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady gorzkiej posiekać lub rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt, cały czas miksując. Na konie dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".Po wystudzeniu ciasta gorzką czekoladę połamać i umieścić w małym garnuszku i roztopić w kąpieli wodnej. Wafelek kokosowy za pomocą widelca drobno pokruszyć. Wystudzona babkę polać rozpuszczoną czekoladą i posypać pokruszonym wafelkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz