Składniki:
Biszkopt chałwowy:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 180 g margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g chałwy czekoladowo - waniliowej
- 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 500 ml mleka
- 250 g margaryny
- 4-5 łyżeczek kremu o smaku miodowo truskawkowym
Dodatkowo:
- garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt chałwowy - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę czekoladowo - waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Krem miodowo truskawkowy - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku miodowo truskawkowym. Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu miodowo truskawkowego. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem miodowo truskawkowy. Na koniec wierzch ciasta posypujemy płatkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz