sobota, 2 października 2021

TORCIK Z KREMEM MIODOWWO - TRUSKAWKOWYM

Składniki:

Biszkopt chałwowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 g margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g chałwy czekoladowo - waniliowej
Krem miodowo truskawkowy:
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 4-5 łyżeczek kremu o smaku miodowo truskawkowym
Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt chałwowy - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę -  lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę czekoladowo - waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 30-35  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Krem miodowo truskawkowy - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku miodowo truskawkowym. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu miodowo truskawkowego. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem miodowo truskawkowy. Na koniec wierzch ciasta posypujemy płatkami czekoladowymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print