Składniki:
Piernik:- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 200 g margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Krem miodowy:
- 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
- 1/4 szklanki cukru
- 500 ml mleka
- 250 g margaryny
- 4-5 łyżeczek miodu z truskawką
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy z kawałkami owoców (280g)
- posypka cukrowa czerwona
Przygotowanie:
Piernik - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko i śmietanę. Wszystko wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada - jeśli ciasto wyjdzie Wam za gęste należy dodać odrobinę mleka, robić to bardzo małymi porcjami.
Krem miodowy - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać miód z truskawkami. Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Piernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować 1/3 masy miodowej, a następnie delikatnie wyłożyć dżem z truskawek i bardzo delikatnie rozsmarować po masie. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i powtórzyć wcześniejszą czynność. Następie delikatnie przykryć trzecim blatem piernika i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i boki torcika. Na koniec torcik posypać posypką cukrową czerwoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz