niedziela, 24 października 2021

MINI BAJADERKI

Bajaderki są miękkie, bogate w bakalie. Polecam :-)

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
 Nadzienie:
  • 120 g mini biszkoptów
  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami
  • 100 g suszonej śliwki
  • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • 150 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g kandyzowanej mieszkanki keksowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 2 olejki migdałowe (1 olejek ma 4ml)
Rada: w przypadku gdy nie mamy mini biszkoptów można dodać biszkopty okrągłe lub pokruszyć herbatniki. 

Dodatkowo:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 - 3 łyżki cukru perlistego
  • słoik dżemy z czarnej porzeczki (ok 280 g)

Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Z każdej części za pomocą foremki do ciastek w kształcie koła o średnicy 6 cm wykroić z każdego płatu biszkopta, posłuży nam do spodów bajaderki. Kawałki biszkoptu przełożyć do dużej miski. 

Nadzienie - rodzynki sparzyć gorącą wodą i odstawić do odsączenia. Skórkę pomarańczową, mieszkankę kandyzowaną keksową, śliwki i rodzynki drobno posiekać za pomocą elektrycznego rozdrabniacza. Biszkopty mini oraz płatki rozdrobnić elektrycznym rozdrabniaczem. Do dużej miski dodać kawałki biszkoptów który nam został po wykrojeniu spodów, dodać rozdrobnione biszkopty okrągłe, rozdrobnione mini biszkopty i płatki kukurydziane miodowe. Następnie dodać posiekane owoce kandyzowane. Następnie dodać kakao, olejki migdałowe i mleko. Utrzeć za pomocą robota na jednolitą masę. Do masy można dodać pokruszone herbatniki. 

Przełożenie:
Na każdym krążku biszkopta rozsmarować trochę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie na desce w foremce w której wykrajaliśmy nałożyć łyżkę nadzienia oklepać w foremce, a następnie delikatnie zdjąć foremkę i za pomocą np. szerokiego noża przełożyć na biszkopt. Czynność powtórzyć do skończenia się składników. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę, każdą bajaderkę z wierzchu posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać cukrem perlistym. Mi wyszło 37 sztuk bajaderek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print