Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 190 g jogurtu morelowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 jabłka
Przygotowanie:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Do sypkich produktów dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt - zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokojone w kostkę jabłka i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Smakowitość w czystej postaci
OdpowiedzUsuńZgadzam się:-) polecam
OdpowiedzUsuń