Składniki:
- 6 jajek
- 0,5 szklanki cukru kryształ
- 225 g marmolady z pigwy
- 250 g margaryny
- 135 g jogurtu morelowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- słoik dżemu truskawkowego (280g)
- ok. 50 gorzkiej czekolady
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt morelowy i marmoladę z pigwy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Przełożenie:
Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód rozsmarować cały dżem truskawkowy. Następnie przykryć drugim blatem ciasta. Na koniec za pomocą rozpuszczonej czekolady zrobić esy floresy.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód rozsmarować cały dżem truskawkowy. Następnie przykryć drugim blatem ciasta. Na koniec za pomocą rozpuszczonej czekolady zrobić esy floresy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz