Składniki:
Kruche ciasto cynamonowe:- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru cynamonowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 250 g margaryny
- 5 jajek
- 750 g sera białego
- 190 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru pomarańczowego
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1,5 łyżki skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Beza kakaowa:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
U mnie szklanka ma 200 ml.
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.
Ciasto - margarynę
rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i
cynamonem przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier cynamonowy,
wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka
oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do
momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej
zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Masa serowa - jajka
ubijamy z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Następnie
dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za
pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę
ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Beza kakaowa - z białek, cukru, mąki ziemniaczanej i kakao ubijamy pianę na sztywno.
Przełożenie:
Na
blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta schłodzonego ciasta cynamonowego, Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się
skleiło. Następnie na cieście wykładamy całą masę serową, wyrównujemy wierzch. Na masę serowa bardzo delikatnie wykładamy beze kakaową, wyrównujemy wierzch. a następnie rozsypujemy
równomiernie pozostałym startym ciastem cynamonowym.
Piec ok 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz