niedziela, 7 listopada 2021

SERNIK ŚWIĄTECZNY

Składniki:

Kruche ciasto cynamonowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 250 g margaryny
Masa serowa pomarańczowa:
  • 5 jajek
  • 750 g sera białego
  • 190 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru pomarańczowego
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1,5 łyżki skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Beza kakaowa:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

U mnie szklanka ma 200 ml.

Przygotowanie:
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier cynamonowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 

Beza kakaowa - z białek, cukru, mąki ziemniaczanej i kakao ubijamy pianę na sztywno.

Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta schłodzonego ciasta cynamonowego, Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie na cieście wykładamy całą masę serową, wyrównujemy wierzch. Na masę serowa bardzo delikatnie wykładamy beze kakaową, wyrównujemy wierzch. a następnie rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem cynamonowym.

Piec ok 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print