Składniki:
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 250 g margaryny
Budyń z jabłkami:
- 2 opakowania budyniu o smaku biszkopta
- ok. 700 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 5 jabłek
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy (280 g)
U mnie szklanka ma 200 ml.
Przygotowanie:
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę.
Budyń - 2 opakowania budyni o smaku biszkoptowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko przelać do rondelka podgrzać i dodać żelatynę, zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić z ognia. Ugotowany budyń przełożyć do dużej miski i dodać pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać za pomocą szpatułki silikonowej.
Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta schłodzonego ciasta kakaowego. Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu truskawkowego. Następnie wykładamy jeszcze gorący budyń z jabłkami, wyrównujemy wierzch. Na koniec na budyń rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem kakaowym i miejscami wykładamy pozostały dżem truskawkowy.
Piec ok 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz