- 150 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- ok. 100 g wędzonego boczku
- 1 większy ziemniak
- suszona bazylia (ok. 1 łyżeczki)
- 2 litry bulionu drobiowego
- pieprz
- sól
Kapustę kiszoną odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sitku pod bieżącą wodą), posiekać.
Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natomiast ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
Kapustę kiszoną zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż do miękkości ok. 40 minut pod przykryciem. Jeśli płynu w garnku jest za mało dodać wody do wysokości kapusty. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Gotować przez parę minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę. Gotować na małym ogniu ok. 5 - 10 minut. Na koniec kapuśniak doprawić do smaku sola, pieprzem i suszoną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz