piątek, 12 listopada 2021

ZUPA Z KISZONEJ KAPUSTY

Składniki:
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • ok. 100 g wędzonego boczku 
  • 1 większy ziemniak
  • suszona bazylia (ok. 1 łyżeczki)
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sitku pod bieżącą wodą), posiekać.
Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natomiast ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
Kapustę kiszoną zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż do miękkości ok. 40 minut pod przykryciem. Jeśli płynu w garnku jest za mało dodać wody do wysokości kapusty. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Gotować przez parę minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę. Gotować na małym ogniu ok. 5 - 10 minut. Na koniec kapuśniak doprawić do smaku sola, pieprzem i suszoną bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print