sobota, 2 maja 2020

SERNIK CZEKOLADOWO - MANDARYNKOWY

Składniki:
  • 500 g sera białego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki + 1 łyżka żelatyny
  • 250 g margaryny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka
  • 1 puszka mandarynek (312g)
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczy
  • 700 ml gorącej wody
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów (ok. 180g)
  • sok wyciśnięty z 2 mandarynek (ok. 100 ml)
Przygotowanie:
Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczy rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. 

Ser biały - skręcić raz lub dwa razy. 

100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, że nie zważy się nam żelatyna. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować. 
Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej części dodać wyciśnięty wcześniej sok z mandarynek i  łyżkę żelatyny - dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę - dokładnie wymieszać. 
Do tortownicy wyłożonej biszkoptami wyłożyć masę serową czekoladową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Następnie na masę czekoladową wylać masę serową mandarynkową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 1 - 2 godzin do stężenia. Na koniec na wierzch ułożyć mandarynki z puszki i zalać je tężejącą galaretką pomarańczową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print