niedziela, 26 kwietnia 2020

URODZINOWA PYCHOTKA

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 4 łyki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g margaryny
  • 1 - 2  łyżek kakao
  • 2  łyżki cukru waniliowego
Beza:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 białek
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego  
podzielić składniki na pół (4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru  
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek spirytusowy waniliowy
Dżem:
  • 390 g dżemu z owoców leśnych z truskawkami lub według uznania najlepiej, aby był kwaskowaty
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Następnie z ciasta odkroić 1/4 ciasta, zrobić wgłębienie i dodać kakao i wyrabiamy do momentu, aż kakao dokładnie się rozprowadzi po cieście. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
Rada - ciasto dobrze schłodzić, najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde.

Beza - składniki na bezę podzielić na pół (4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej). Do miski wlać 4 białka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz wsypać 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej. Ubić piane na sztywno. Jak zauważyliście ja osobiście zawsze dodaję wszystkie składniki i ubijam pianę. Nigdy nie zdarzyło mi się, aby beza mi się nie ubiła na sztywno.
Pierwszy placek (spód ciasta) - spód tortownicy o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach połowę jasnego ciasta, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekł dżem podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy połowę porcji dżemu z owoców leśnych z truskawkami. Następnie wykładamy masę bezową, na wierzch posypać startym kakaowym ciastem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C. 

Drugi placek (wierzch ciasta) - spód tortownicy o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach pozostałą połowę jasnego ciasta, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekł dżem podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy pozostały dżemu z owoców leśnych z truskawkami. Następnie wykładamy masę bezową. Piec ok 30-35 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu.  Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Na tacę wyłożyć pierwszy placek ciasta i wyłożyć na niego całą masę budyniową waniliową, wyrównać wierzch i przykryć drugim plackiem. Na koniec wyłożyć drugi placek ciasta. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać po wierzchu ciasta robiąc esy floresy.

Rada:
  • jasne ciasto najlepiej podzielić na mniejsze kawałki w ten sposób będzie nam łatwiej zetrzeć.
  • beza - aby łatwiej było nam ubić piane na sztywno można dodać szczyptę soli lub sok z cytryny. 
  • ciasto jeśli nie chcemy się bawić w tarcie ciasta, choć według mnie jest bardziej kruche, możemy w tradycyjny sposób rozwałkować ciasto na odpowiednią wielkość blachy wtedy nie ma potrzeby mocnego schładzania, wystarczy ok. 30 minut schłodzić ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print