Ciasto kruche:
- 6 szklanek mąki pszennej
- 8 żółtek
- 4 łyki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g margaryny
- 1 - 2 łyżek kakao
- 2 łyżki cukru waniliowego
Beza:
- 1,5 szklanki cukru
- 8 białek
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
Masa waniliowa:
- 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 litra mleka
- 250 g margaryny
- 1 olejek spirytusowy waniliowy
- 390 g dżemu z owoców leśnych z truskawkami lub według uznania najlepiej, aby był kwaskowaty
- 6 kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto
kruche - margarynę
rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem
do
pieczenia - przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy,
wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek
wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść
ciasto
do momentu połączenia się składników. Następnie z ciasta odkroić 1/4 ciasta, zrobić wgłębienie i dodać kakao i wyrabiamy do momentu, aż kakao dokładnie się rozprowadzi po cieście. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na
ok. 60 minut.
Rada - ciasto dobrze schłodzić, najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde.
Rada - ciasto dobrze schłodzić, najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde.
Beza - składniki na bezę podzielić na pół (4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1
łyżka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej). Do miski wlać
4 białka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz wsypać 1/2 szklanki mąki
ziemniaczanej. Ubić piane na sztywno. Jak zauważyliście ja osobiście
zawsze dodaję wszystkie składniki i ubijam pianę. Nigdy nie zdarzyło mi
się, aby beza mi się nie ubiła na
sztywno.
Pierwszy placek (spód ciasta) - spód tortownicy o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do
pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach połowę jasnego ciasta, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekł dżem podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy połowę porcji dżemu z owoców leśnych z truskawkami. Następnie wykładamy masę bezową, na wierzch posypać startym kakaowym ciastem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
Drugi placek (wierzch ciasta) - spód tortownicy o wymiarach 25x40 cm
wykładamy papierem do
pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy
ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach pozostałą połowę jasnego ciasta,
następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekł
dżem podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy pozostały dżemu z
owoców leśnych z truskawkami. Następnie wykładamy masę bezową. Piec ok 30-35 minut w
temperaturze 180-200 stopni C.
Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko
zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas
mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do
spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać
do momentu powstania gładkiego kremu. Na
koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy.
Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Na tacę wyłożyć pierwszy placek ciasta i wyłożyć na niego całą masę budyniową waniliową, wyrównać wierzch i przykryć drugim plackiem. Na koniec wyłożyć drugi placek ciasta. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać po wierzchu ciasta robiąc esy floresy.
Rada:
- jasne ciasto najlepiej podzielić na mniejsze kawałki w ten sposób będzie nam łatwiej zetrzeć.
- beza - aby łatwiej było nam ubić piane na sztywno można dodać szczyptę soli lub sok z cytryny.
- ciasto jeśli nie chcemy się bawić w tarcie ciasta, choć według mnie jest bardziej kruche, możemy w tradycyjny sposób rozwałkować ciasto na odpowiednią wielkość blachy wtedy nie ma potrzeby mocnego schładzania, wystarczy ok. 30 minut schłodzić ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz