sobota, 11 kwietnia 2020

CIASTO KICAK (ZAJĄCZEK)


Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa mandarynkowa:
  • 250 g margaryny
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 0,5 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru pomarańczowego
  • sok wyciśnięty z 4 - 5 mandarynek
  • 1 olejek spirytusowy pomarańczowy 
Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń lub 4 - 5  świeżych brzoskwiń
  • 8 kostek startej gorzkiej czekolady
  • zielona posypka cukrowa
  • perełki cukrowe białe
  • 1 serduszko cukrowe różowe
Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa mandarynkowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier pomarańczowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu.  Na koniec dodać sok wyciśnięty z mandarynek i olejek spirytusowy pomarańczowy. Dokładnie wymieszać.

Brzoskwinie -  odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. W przypadku gdy używamy świeżych brzoskwiń sparzyć, zdjąć skórkę. Następnie brzoskwinię przekroić na pół i wyjąc pestkę. Pokroić w plastry.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta wyłożyć cienką warstwę masy mandarynkowej, rozsmarować i ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie, na owoce wyłożyć ok. połowę masy mandarynkowej - rozsmarować. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec ciasto ozdobić według uznania. 

Przykładowa dekoracja:
Za pomocą startej gorzkiej czekolady na środku tortu zrobić zająca, następnie koło w kształcie jajka tak aby zając był w jajku. Za pomocą cukrowych perełek i różowego serduszka zrobić zajączkowi oczka, nosek i usta. Na koniec rogi tortu posypać zieloną posypką cukrową. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print