Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa mandarynkowa:
- 250 g margaryny
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 0,5 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru pomarańczowego
- sok wyciśnięty z 4 - 5 mandarynek
- 1 olejek spirytusowy pomarańczowy
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń lub 4 - 5 świeżych brzoskwiń
- 8 kostek startej gorzkiej czekolady
- zielona posypka cukrowa
- perełki cukrowe białe
- 1 serduszko cukrowe różowe
Przygotowanie:
Biszkopt
- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do
pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na
koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą
różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa
mandarynkowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko
zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas
mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do
spienionej margaryny dodać cukier i cukier pomarańczowy, ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać
do momentu powstania gładkiego kremu. Na
koniec dodać sok wyciśnięty z mandarynek i olejek spirytusowy pomarańczowy.
Dokładnie wymieszać.
Brzoskwinie - odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. W przypadku gdy używamy świeżych brzoskwiń sparzyć, zdjąć skórkę. Następnie brzoskwinię przekroić na pół i wyjąc pestkę. Pokroić w plastry.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień
wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta
wyłożyć cienką warstwę masy mandarynkowej, rozsmarować i ułożyć pokrojone w plastry
brzoskwinie, na owoce wyłożyć ok. połowę masy mandarynkowej - rozsmarować. Następnie
przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i cienką
warstwę kremu boki tortu. Na koniec ciasto ozdobić według uznania.
Przykładowa dekoracja:
Za pomocą startej gorzkiej czekolady na środku tortu zrobić zająca, następnie koło w kształcie jajka tak aby zając był w jajku. Za pomocą cukrowych perełek i różowego serduszka zrobić zajączkowi oczka, nosek i usta. Na koniec rogi tortu posypać zieloną posypką cukrową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz