Upieczenie tych ciasteczek wbrew pozorom nie jest wcale trudne, wymagają tylko odrobinę cierpliwości i chwilkę wolnego czasu. Fajna zabawa razem z dzieckiem w kuchni, klejąc kolorowe paski ciasta.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 250 g margaryny
- szczypta soli
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ciemnego kakao
- roztrzepane jajko
Do przesianej mąki dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. W jednej połówce ciasta robimy wgłębienie i dodajemy 4 łyżki wiórków kokosowych następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż wiórki dokładnie rozprowadzą się po cieście. Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i wyrabiamy ciasto do momentu, aż kakao dokładnie rozprowadzi się po cieście.
Ciasto kokosowe dzielimy na 4 równe części. Tak samo robimy z ciastem kakaowym.
Formowanie szachownicy - ramka jasna
Jedną część ciasta kokosowego rozwałkowujemy na placek o grubości 3 - 5 mm. Następnie z jednej części ciasta kakaowego należy uformować 3 wałeczki i spłaszczyć je (grubość 0,5 cm i szerokości 1 cm). Następnie powtórzyć czynność z częścią ciasta kokosowego, czyli uformować 3 wałeczki i spłaszczyć je (grubość 0,5 cm i szerokości 1 cm). Rozwałkowane ciasto kokosowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy naprzemiennie wałeczki ciasta. Ja układam 3 wałeczki obok siebie, smaruję z wierchu paski roztrzepanym jajkiem i układam na nie kolejną warstwę naprzemiennie kolorami. Na koniec owinąć rozwałkowanym ciastem, skleić boki. W ten sposób uzyskamy długi baton z dwukolorowych pasków.
Placek z ciasta kokosowego
|
||
Wałek ciasta
kakaowego
|
Wałek ciasta
kokosowego
|
Wałek ciasta
kakaowego
|
Wałek ciasta
kokosowego
|
Wałek ciasta
kakaowego
|
Wałek ciasta
kokosowego
|
Formowanie szachownicy - ramka ciemna
Jedną
część ciasta kakaowego rozwałkowujemy na placek o grubości 3 - 5 mm.
Następnie z jednej części ciasta kokosowego należy uformować 3 wałeczki i
spłaszczyć je (grubość 0,5 cm i szerokości 1 cm). Następnie powtórzyć
czynność z częścią ciasta kakaowego, czyli uformować 3 wałeczki i
spłaszczyć je (grubość 0,5 cm i szerokości 1 cm). Rozwałkowane ciasto
kakaowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy naprzemiennie
wałeczki ciasta. Ja układam 3 wałeczki obok siebie, smaruję z wierchu
paski roztrzepanym jajkiem i układam na nie kolejną warstwę
naprzemiennie kolorami. Na koniec owinąć rozwałkowanym ciastem, skleić
boki. W ten sposób uzyskamy długi baton z dwukolorowych pasków.
Placek z ciasta kakaowego
|
||
Wałek ciasta
kokosowego
|
Wałek ciasta
kakaowego
|
Wałek ciasta
kokosowego
|
Wałek ciasta
kakaowego
|
Wałek ciasta
kokosowego
|
Wałek ciasta
kakaowego
|
Oba batony ciasta wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie każdy baton ciasta kroimy w grube plastry ok. 1 cm. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 15 - 20 minut w temperaturze do 190 stopni C.
Rada - po wyjęciu ciasteczek z piekarnika mogą być lekko miękkie, po ostudzeniu zrobią się bardzo kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz