sobota, 9 maja 2020

SERNIK CZEKOLADOWY Z GALARETKĄ

Składniki:
  • 500 g sera białego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 250 g margaryny
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka
  • 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
  • 700 ml gorącej wody
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów (ok. 180g)
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. 

Ser biały - skręcić raz lub dwa razy. 

Czekolada gorzka - 200 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Natomiast 50 g czekolady posiekać.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, że nie zważy się nam żelatyna. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę ubijać robotem do momentu, aż czekolada dokładnie rozprowadzi się w masie serowej. 
Do tortownicy wyłożonej biszkoptami wyłożyć czekoladową masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Następnie na masę czekoladową posypać posiekaną gorzką czekoladą. Na koniec wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

2 komentarze:

drukuj/print