- 500 g sera białego
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 250 g margaryny
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml mleka
- 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
- 700 ml gorącej wody
- 1 paczka okrągłych biszkoptów (ok. 180g)
- 50 g startej gorzkiej czekolady
Galaretka -
2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej
wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Ser biały - skręcić raz lub dwa razy.
Czekolada gorzka - 200 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Natomiast 50 g czekolady posiekać.
Dno
tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i
odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i
dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność,
że nie zważy się nam żelatyna. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy
robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za
pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy
masa będzie gładka. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie
zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę ubijać robotem do momentu, aż czekolada dokładnie rozprowadzi się w masie serowej.
Cudownie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
Usuń