sobota, 30 maja 2020

BISZKOPTOWIEC Z OWOCAMI

Lekkie biszkoptowe ciasto z owocami, do którego pasują każde owoce. 
 
Składniki:
Biszkopt serowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru (ok. 0,5 szklanki)
  • 8 łyżek mąki pszennej (ok. 240 g)
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Kruszonka kokosowa:
  • 100 g maki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g margaryny
Dodatkowo:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g borówki amerykańskiej
  • ok. 200 g owoców (malin, porzeczki czerwonej i czarnej, truskawek, jeżyn)
Przygotowanie:

Kruszonka kokosowa - mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. 

Budyń waniliowy -  opakowanie budyniu waniliowego rozpuścić w pół szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając.

Biszkopt serowy - mąkę przesiać.  Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy serek homogenizowany - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.

Owoce - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. 

Przełożenie:
Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy wylać biszkopt serowy, wyrównać wierzch. Wyłożyć owoce. Na owoce wylać jeszcze gorący budyń waniliowy. Na koniec na budyń posypać równomiernie kokosową kruszonkę.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 
Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, aby budyń nie wypłynął.

Rada:
  • do ciasta można użyć owoców świeżych bądź mrożonych lub z puszki

2 komentarze:

drukuj/print