sobota, 23 maja 2020

WIŚNIÓWKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki:
Biszkopt kawowy:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
Krem z masłem orzechowym:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 6 łyżek masła orzechowego
Żelka wiśniowa:
  • 410 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
  • 1,5 łyżki żelatyny
Esencja kawowa:
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1,5 łyżki syropu barmańskiego o smaku orzechów laskowych
Dodatkowo:
  • 18 szt biszkoptów podłużnych bez cukru
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • posypka waflowa czerwona 
Przygotowanie:
Biszkopt kawowy - kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać rozpuszczoną kawę z kakao - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Żelka wiśniowa - dżem wiśniowy z kawałkami owoców  przełożyć do rondelka podgrzać (lekko ciepłe) i dodać 1,5 łyżki żelatyny. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Trzeba wszystko wymieszać porządnie tak, aby nie było grudek. Rondelek z frużeliną wstawić do miski z kostkami lodu lub zimnej wody. Pilnować, gdy tylko zacznie lekko tężeć rozsmarować żelkę na biszkopcie i wstawić do lodówki do stężenia.

Krem z masłem orzechowym - 2 opakowanie budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masło orzechowe. Dokładnie wymieszać. 

Esencja kawowa - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku orzechów laskowych. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przełożenie:
Biszkopt przekroić na dwie części. Na dno tortownicy o wymiarach 24x24 cm położyć dolny spód biszkopta kawowego i wyłożyć tężejącą żelkę wiśniową rozsmarować, wyrównać wierzch. Włożyć do lodówki do stężenia na ok. 30 minut. Na żelkę wiśniową ułożyć podłużne biszkopty jeden obok drugiego. Każdy biszkopt nasączyć łyżką esencji kawowej. Na biszkopty wyłożyć 2/3 kremu z masłem orzechowym, przykryć drugim biszkoptem kawowym. Na koniec wyłożyć pozostały krem z masła orzechowego, wyrównać wierzch. Wierzch posypać startą gorzka czekoladą i czerwoną posypką waflową. Tak przygotowany torcik schłodzić.

1 komentarz:

drukuj/print