czwartek, 21 maja 2020

CHLEB Z PRAŻONĄ CEBULKĄ

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 litra mleka (500 ml)
  • ok. 100 g prażonej cebulki
  • ok. 50 ml ciepłej wody (tyle wody, aby tylko połączyły się składniki)
Dodatkowo:
  • 1 - 2 łyżki kminku
Przygotowanie:
Zaczyn - 500 ml mleka podgrzać w rondelku. Drożdże rozkruszyć i połączyć z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Dodać 3 łyżki mąki wymieszać do momentu, aż się połączą i konsystencja będzie przypominać gęstą śmietanę. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
GCiasto - mąkę wymieszać z solą i cebulką prażoną, następnie dołożyć wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto, aż będzie odklejać się od dłoni. Można dodać trochę wody, aby lepiej połączyły się składniki. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Na koniec posmarować mlekiem i posypać kminkiem.
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż do zarumienienia. 

3 komentarze:

drukuj/print