- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 litra mleka (500 ml)
- ok. 100 g prażonej cebulki
- ok. 50 ml ciepłej wody (tyle wody, aby tylko połączyły się składniki)
- 1 - 2 łyżki kminku
Zaczyn - 500 ml
mleka podgrzać w rondelku. Drożdże rozkruszyć i połączyć z cukrem i
zalać ciepłym mlekiem. Dodać 3 łyżki mąki wymieszać do momentu, aż się połączą i
konsystencja będzie przypominać gęstą śmietanę. Zaczyn przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
GCiasto -
mąkę wymieszać z solą i cebulką prażoną, następnie dołożyć wyrośnięty
zaczyn. Zagnieść ciasto, aż będzie odklejać się od dłoni. Można dodać
trochę wody, aby lepiej połączyły się składniki. Wyrobić ciasto do
momentu, aż będzie
gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do
wyrośnięcia. Na koniec posmarować mlekiem i posypać kminkiem.
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż do zarumienienia.
Z cebulką chleb smakuje najlepiej.
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%, serdecznie pozdrawiam :-)
UsuńChlebek do nutelli :P
OdpowiedzUsuń