Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru pomarańczowego
- 250 g margaryny
- sok wyciśnięty z 2 mandarynek(ok. 100 ml)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 litra mleka
- 250 g margaryny
- 1 olejek spirytusowy waniliowy
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
- 700 ml gorącej wody
- 1 puszka mandarynek (312g)
Biszkopt - margarynę
rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem pomarańczowym do
momentu
zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wyciśnięty sok z mandarynek- lekko
wymieszać. Dodać przesianą
mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia - dokładnie
wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około około 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Galaretka -
2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 700 ml gorącej
wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Masa waniliowo - czekoladowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka,
pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do
zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego
wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać
cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając
dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania
gładkiego kremu. Następnie dodać pastę waniliową i olejek spirytusowy waniliowy - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę gorzką, wymieszać.
Przełożenie:
Ciasto
najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę waniliowo - czekoladową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut aby masa związała się. Na koniec na wierzch ułożyć mandarynki z puszki i zalać je tężejącą galaretką cytrynową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Pyszności.
OdpowiedzUsuń