- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 150 g sera żółtego
- 1 duża cebula najlepiej czerwona
- 200 ml mleka
- 150 ml oleju
- 3 jajka
Dekoracja:
- 50 g startego żółtego sera
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
Cebulkę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać startym żółtym serem wymieszanym z tymiankiem.
Muffiny ziołowe idealnie pasują do barszczu czerwonego, do piwa lub jako przekąska.
Ale fajne muffinki, dobry zamiennik pasztecików i znacznie szybciej się je robi :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :-) i zachęcam do podzielenia się z opinią jak i przesłania zdjęć z miłą chęcią dodam do albumu
Usuń