sobota, 30 maja 2015

ZIOŁOWE MUFFINY

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g sera żółtego
  • 1 duża cebula najlepiej czerwona
  • 200 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
Dekoracja:
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
Cebulkę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny. 

Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. 
Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać startym żółtym serem wymieszanym z tymiankiem. 

Muffiny ziołowe  idealnie pasują do barszczu czerwonego, do piwa lub jako przekąska. 



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Ale fajne muffinki, dobry zamiennik pasztecików i znacznie szybciej się je robi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :-) i zachęcam do podzielenia się z opinią jak i przesłania zdjęć z miłą chęcią dodam do albumu

      Usuń

drukuj/print