- 250 g maki
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
- 100 g chałwy waniliowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 4 łyżki soku pomarańczowego świeżego lub pól olejka pomarańczowego
- 1 olejek waniliowy
- 50 g rodzynek (można dodać więcej)
- 30 g orzechów włoskich lub laskowych
Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Chałwę w pomocniku kuchennym lub blenderem zmielić na jednolitą masę. Przygotować dwie miski do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki oraz orzechy - wymieszać. Natomiast w drugiej misce ubić jajka z cukrem, potem dodać roztopioną margarynę, sok pomarańczowy (lub połowę olejka pomarańczowego), olejek waniliowy - wymieszać. Następnie dodać chałwę, którą należy dobrze wymieszać do rozpuszczenia, potem dodać mleko i bardzo delikatni wymieszać. Na koniec do płynów dodać sypkie produkty i wymieszać różdżką lub łyżką nie dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości.
Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz