Ciasto:
- 250 g margaryny
- 6 jajek
- 2 szklanki maki pszennej
- 3 / 4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 olejek rumowy spirytusowy
- 1 - 2 łyżek kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 - 5 mandarynek lub 1 puszka mandarynek
- 2 łyżki wody
- 250 g margaryny do kremów
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 / 2 litra mleka
- 3 / 4 szklanki cukru
Dekoracja:
- 1 / 2 tabliczki startej czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Świeże mandarynki wyfiletować.
Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie pomarańczy" oraz w zakładce porady.
Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie pomarańczy" oraz w zakładce porady.
Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. po ubiciu wlać roztopioną margarynę. następnie dodać przesianą make z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, olejek rumowy spirytusowy oraz 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch ułożyć gęsto mandarynki.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
przed upieczeniem
po upieczeniu
Krem - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę do kremów utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Udekorować gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz