sobota, 2 maja 2015

FALE DUNAJU

Składniki:
Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 6 jajek
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 olejek rumowy spirytusowy
  • 1 -  2 łyżek kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 4 - 5 mandarynek lub 1 puszka mandarynek
  • 2 łyżki wody
Krem:
  • 250 g margaryny do kremów 
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 / 2 litra mleka
  • 3 / 4 szklanki cukru
Dekoracja:
  • 1 / 2 tabliczki startej czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Świeże mandarynki wyfiletować.
Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie pomarańczy" oraz w zakładce porady.

Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. po ubiciu wlać roztopioną margarynę. następnie dodać przesianą make z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, olejek rumowy spirytusowy oraz 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch ułożyć gęsto mandarynki.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

przed upieczeniem

po upieczeniu


Krem - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę do kremów utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. 

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Udekorować gorzką czekoladą. 



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print