Składniki:
Polewa
- 3 / 4 szklanki cukru
- 1 / 2 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 250 g margaryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
Ciasto:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 olejek rumowy
Dekoracja:
- 1 / 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- garść orzechów laskowych lub włoskich
Przygotowanie:
W rondelku zagotować margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać.Gotować do momentu rozpuszczenia cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Pozostawić do wystygnięcia.
Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olejek rumowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po ostygnięciu ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać orzechami.
Rada:
- W przypadku, gdy uznamy, że ciasto jest zbyt gęste można dodać jajko.
- Można tak jak większość społeczeństwa robiąc murzynka odlać około 1 /2 do 3 / 4 szklanki polewy i nią polać ciasto zamiast czekolady. Pamiętać należy, że taką polewą trzeba posmarować jeszcze gorące ciasto, by się rozpuściła.
- Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej, by nie zmieniła struktury i nie przypaliła się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz