niedziela, 24 maja 2015

MURZYNEK

Dzisiaj zaproponuję Wam smak z dzieciństwa, a mianowicie bardzo szybkie i proste ciasto, które zawsze się udaje, a mianowicie MURZYNEK. Przepis podaję typowo tradycyjny, klasyczny bez żadnych dodatków. Gdyż ja bardzo często robiąc je dodaję do środka orzechy włoskie lub dżem wiśniowy. 

Składniki:
Polewa
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 / 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 olejek rumowy
Dekoracja:
  • 1 / 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść orzechów laskowych lub włoskich
Przygotowanie:
W rondelku zagotować margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać.Gotować do momentu rozpuszczenia cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Pozostawić do wystygnięcia. 
Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olejek rumowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. 

Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Po ostygnięciu ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać orzechami. 

Rada:
  • W przypadku, gdy uznamy, że ciasto jest zbyt gęste można dodać jajko. 
  • Można tak jak większość społeczeństwa robiąc murzynka odlać około 1 /2 do 3 / 4 szklanki polewy i nią polać ciasto zamiast czekolady. Pamiętać należy, że taką polewą trzeba posmarować jeszcze gorące ciasto, by się rozpuściła. 
  • Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej, by nie zmieniła struktury i nie przypaliła się. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz