sobota, 1 stycznia 2022

SERNIK BEZUBEZU

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 250 g margaryny
Sernik bezowy:
  • 6 jajek
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg sera białego
  • ok. 70 g mini bezy
Dekoracja:
  • 3 - 4 pokruszone mini bezy
Przygotowanie:
Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Sernik bezowy - ser biały skręcić raz lub dwa razy. Beziki pokruszyć. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Na koniec pokruszone beziki i dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części schłodzonego ciasta, Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie na cieście wykładamy całą masę serową bezową, wyrównujemy wierzch, a następnie rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem. Na koniec wierzch ciasta posypać pokruszonymi bezami. 
Piec ok 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print