niedziela, 23 stycznia 2022

CYTRYNOWIEC JABŁKOWY

Składniki:

Ciasto cytrynowo - jabłkowe:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 250 g margaryny
  • 190 jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
Krem jabłkowo - cytrynowy:
  • 2 budynie o smaku pieczonego z cynamonem bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki aromatu w proszku o smaku cytrynowym
Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto cytrynowo - jabłkowe - Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i jogurt naturalny - zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Krem jabłkowo - cytrynowy - 2 opakowania budyni o smaku pieczonego jabłka z cynamonem rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać aromat cytrynowy w proszku, dokładnie zmiksować.

Przełożenie:
Ciasto cytrynowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu. Następnie delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały kremem. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print