sobota, 8 stycznia 2022

AJARKONIAKOWE KWIATKI

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g margaryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • puszka masy krówkowej adwokat
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Do miski przesiać mąkę pszenną z ziemniaczana i cynamonem. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.

Wyjąć ciasto z lodówki, ponownie zagnieść i rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na grubość ok 3 mm. Wykroić taką samą ilość kółka i kwiatki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Po wycinane kwiatki posypać wierzch cukrem. 
Piec ok 20 -30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Przełożenie:
Po wystudzeniu upieczone ciasteczka przełożyć masą krówkową o smaku adwokat. Na pełne ciasteczko smarujemy masą krówkową i sklejamy ciastkiem kwiatkiem. Delikatnie dociskamy. 
Z podanego przepisu wyszło mi 20 sztuki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print