Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g margaryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- puszka masy krówkowej adwokat
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Do miski przesiać mąkę pszenną z ziemniaczana i cynamonem. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki, ponownie zagnieść i rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na grubość ok 3 mm. Wykroić taką samą ilość kółka i kwiatki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Po wycinane kwiatki posypać wierzch cukrem.
Piec ok 20 -30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Przełożenie:
Po wystudzeniu upieczone ciasteczka przełożyć masą krówkową o smaku adwokat. Na pełne ciasteczko smarujemy masą krówkową i sklejamy ciastkiem kwiatkiem. Delikatnie dociskamy.
Z podanego przepisu wyszło mi 20 sztuki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz