Składniki:
Ciasto mandarynkowe:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 250 g margaryny
- 150 ml mleka
- ok. 100 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek (6 sztuk)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Krem waniliowy:
- 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 0,5 łyżeczki aromatu w proszku o smaku wanilii
Dodatkowo:
- garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
- posypka cukrowa koloru pomarańczowego
Ciasto mandarynkowe - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z mandarynek i mleko - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Krem waniliowy - 2 opakowania budyni o smaku waniliowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać aromat waniliowy w proszku, dokładnie zmiksować.
Przełożenie:
Ciasto mandarynkowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu. Następnie delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały kremem. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi i cukrową posypką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz