Składniki:
Piernik:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sernik:
- 3 jajka
- 125 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 50 dag sera białego
Dekoracja:
- ok. 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- drobna posypka cukrowa zielona
- cukier puder
Piernik - mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika oraz z kakao. Na koniec wlać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 12x30 cm, gdzie spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wycięcie choinek:
Gdy ciasto wystygnie. Należy powycinać z ciasta choinki, są dwie techniki. Pierwszy sposób to piernik pokroić na kromki szerokości foremki i z każdej kromki wycinamy kształt choinki. Drugi sposób to piernik przekroić na 3 blaty ciasta na szerokość choinki i z każdego wycinamy kształt choinki. Ja użyłam wyższych foremek niż moja tortownica.
Sernik - ser biały skręcić raz lub dwa razy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Przygotować tortownicę o wymiarach 12x30 cm, gdzie spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Na spód wylać troszkę sernika. Następnie na środku układamy choinki ciasno koło siebie, lekko wciskając je w sernik. Resztę masy serowej rozłożyć po bokach. Wyrównać.
Dekoracja:
Czubki choinek posypać cukrem pudrem, następnie wierzch sernika (wokół choinek) rozsmarować rozpuszczoną czekoladę gorzką i wierzch posypać drobną posypką cukrową zieloną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz