Składniki:
Piernik:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 0,5 szklanki miodu np. wielokwiatowego
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml gorącej wody
- 84 g margaryny
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do piernika - Przepis na domową przyprawę do piernika
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
Przygotowanie:
- 2 budynie o smaku masła orzechowego z karmelem bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 250 g margaryny
Dodatkowo:
- ok. 140 g powideł śliwkowych
- 100 g śliwek kalifornijskich
- posypka waflowa zielona
- cukrowe figurki mikołajkowe
Przygotowanie:
Piernik - 4 łyżeczki kawy rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i szczypta soli przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Następnie dodać miód- zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z przyprawą do piernika i szczyptą soli - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać rozpuszczoną kawę, zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Krem - 2 opakowania budyni o smaku masła orzechowego z karmelem rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu.
Powidła - śliwkę kalifornijską pokroić w słupki i wymieszać z powidłami śliwkowymi.
Przełożenie:
Piernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować powidła śliwkowe ze śliwką, następnie delikatnie rozsmarować połowę kremu. Delikatnie przykryć drugim blatem piernika i rozsmarować pozostały kremem. Na koniec wierzch ciasta posypać posypką waflową zieloną i ułożyć cukrowe dekoracje mikołajkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz