Składniki:
- 2 łyżki kawy cappuccino o smaku wiśni w czekoladzie lub innego smaku
- 150 g mąki pszennej
- 25 g płatków migdałowych
- 25 g orzeszków ziemnych
- 50 g cukru
- 100 g margaryny
- 30 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Kawę rozpuścić w 30 ml gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Płatki migdałowe i orzeszki ziemne rozdrobnić za pomocą rozdrabniacza elektrycznego na drobną mączkę. Do miski przesiać mąkę. Następnie dodajemy cukier, zmielone płatki migdałowe i zmielone orzeszki ziemne, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę i kawę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki, ponownie zagnieść i rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość foremki ok. 0,5 cm. Powycinać foremką płatki śniegu ciasteczka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Piec ok 20 -30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Z podanego przepisu wyszło mi 22 sztuki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz