Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- 180 g margaryny
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
Nadzienie:
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 70 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- sok wyciśnięty z 2 mandarynek
Dodatkowo:
- dekoracyjny cukier złoty
- ok. 8 kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodajemy cukier i skórkę pomarańczową, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Nadzienie - płatki migdałowe i kandyzowaną skórkę pomarańczową bardzo drobno rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza. Następnie dodać skórkę pomarańczową i sok z mandarynek wymieszać.
Przełożenie:
Wyjąc ciasto z lodówki i jeszcze raz zagnieść. Cisto cienko rozwałkować na ok. 3 mm na oprószonej mące stolnicy i wykroić foremką do ciasteczek w formie prezentu parzysta ilość ciasteczek. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasteczka, następnie na każde ciasto wyłożyć łyżeczką nadzienie i przykryć drugim ciastem. Piec ok. 20 - 30 minut w temperaturze ok. 180 -200 stopni C.
Po wystudzeniu ciasteczek w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i zrobić esy floresy na prezentach. Na koniec wierzch posypać cukrem dekoracyjnym złotym. Z podanego przepisu wyszło mi 14 sztuk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz