Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa
serowa:
- 2 jajka
- 60 g margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
- 250 dag sera białego
Krem krówkowy:
- 2 opakowania budyni waniliowych
bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 500 ml mleka
- 250 g margaryny
- pół puszki masy krówkowej (1 puszka 460 g)
- garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy - do miski przesiać mąkę z proszkiem
do pieczenia i kakao. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki
drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24
cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Spód serowy - jajka ubijamy z cukrem i cukrem
waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko
wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na
koniec budyń waniliowy w proszku, dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni C.
Krem krówkowy - 2 opakowania budyni
waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i
wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń
odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny
dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając
dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na
koniec dodać masę krówkową. Dokładnie
wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt i spód serowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt kakaowy przekroić na 2 części. Na dolny spód biszkopt kakaowego rozsmarować 1/3 masą krówkową. Delikatnie ułożyć spód serowy i delikatnie wyłożyć 1/3 masy krówkowej, rozsmarować. Następnie przykryć drugą częścią biszkopta kakaowego i rozsmarować pozostały kremem krówkowy wierzch i cienką warstwą boki ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi lub startą gorzką czekoladą.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz