niedziela, 7 marca 2021

SERNIK WIElKANOCNY

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Masa serowa:

  • 2 jajka
  • 60 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
  • 250 dag sera białego

Krem krówkowy:

  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • pół puszki masy krówkowej (1 puszka 460 g)
U mnie szklanka ma 200 ml

Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Biszkopt kakaowy - do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. 

Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.      

Spód serowy - jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec budyń waniliowy w proszku, dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni C.

Krem krówkowy - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masę krówkową. Dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:

Biszkopt i spód serowy  najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt kakaowy przekroić na 2 części. Na dolny spód biszkopt kakaowego rozsmarować 1/3 masą krówkową. Delikatnie ułożyć spód serowy i delikatnie wyłożyć 1/3 masy krówkowej, rozsmarować. Następnie przykryć drugą częścią biszkopta kakaowego i rozsmarować pozostały kremem krówkowy wierzch i cienką warstwą boki ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi lub startą gorzką czekoladą. 

Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print