niedziela, 14 marca 2021

MANDARYNKOWE FALE DUNAJU

Odświeżone Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim mandarynkami z orzeźwiającą mandarynkową masą budyniową. Fale Dunaju  to jedno z klasycznych ciast. 

Składniki:

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek spirytusowy śmietankowy
  • 1 -  2 łyżek kakao
  • 4 - 5 mandarynek lub 1 puszka mandarynek
  • ok. 100 ml świeżego wyciśniętego soku z mandarynek (2-3 szt.)
Masa mandarynkowa:
  • 250 g margaryny
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • ok. 100 ml świeżego wyciśniętego soku z mandarynek (2-3 szt.)
Dekoracja:
  • 0,5 tabliczki startej czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka żółtej posypki waflowej
Przygotowanie:
Świeże mandarynki wyfiletować. W przypadku gdy używamy mandarynek z puszki odsączamy z soku. 
Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie pomarańczy" oraz w zakładce porady. Wystarczy kliknąć w poniższy link Filetowanie pomarańczy

Ciasto - margarynę rozpuści i odstawić do przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubija z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, delikatnie wymieszać i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 1 łyżkę mąki i wlać wyciśnięty sok z mandarynki, dokładnie wymieszać. Zaś do drugiej jednej części ciasta dodać kakao i olejek śmietankowy, dokładnie wymieszać. Do tortownicy o wymiarach 24x24 cm spód wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem najpierw przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto kakaowe. Na koniec na wierzch ułożyć gęsto mandarynki.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa mandarynkowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać świeży wyciśnięty sok z mandarynek. Dobrze wymieszać. 

Przełożenie:
Na ostudzone ciasto wyłożyć cały krem mandarynkowy, rozsmarować i udekorować startą gorzką czekolada i żółtą posypka waflową. 
 
Smacznego !!! :-)


4 komentarze:

  1. ... i smakuje wyśmienicie, polecam. Serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. śuper fajny blog i przepis zapraszam do mnie https://mojewyroby.wordpress.com/wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i za zaproszenie na pewno zajrzę, serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print